• Google Ads
  • Mobiilimarkkinointi
  • Videomainonta

YouTube Shorts, Audio ja Still-kuvavideot laajentavat Google-mainonnan kosketuspisteitä

Alle minuutin mittaisia pystyvideoita tekevillä mainostajilla on pääsy trendaavaan Shorts-alustaan, joka asettuu Googlen verrokiksi Instagram Reelsin ja TikTokin rinnalle.

Kati Ilomäki

Videokulttuuri mullistui, kun nähdäkseen videon katsojan ei ensinkään tarvinnut klikata start-nappia, vaan lyhytvideoiden virta täytti ruudun. Algoritmi löysi jatkuvasti personoitua, kiinnostavaa materiaalia ja koukutti yhä varttuneempaa yleisöä. Mainosten tuonti tähän virtaan oli vain ajan kysymys. Googlella on käyttäjiin monia kosketuspintoja kaikista kirjautuneena tehdyistä hakukonehauista Gmailiin ja karttapalveluihin. Kuinka erikoinen ihmisen nichemaku videokontentissa onkaan, Googlella on kohdistuksessa käytettävissä muukin tieto kuin vain käyttäjän videopreferenssit.

Shorts-mainokset ovat pituudeltaan korkeintaan 60-sekuntisia, mobiiliin istuvia 9:16 -pystyvideo- tai kuvamainoksia, jotka ilmestyvät Shorts-videoiden välissä tai Shorts-syötteessä. Shorts täyttää syyskuussa 2023 kolme vuotta, Short-mainokset ovat olleet olemassa syyskuusta 2022 lähtien, ja formaatin mainostusmahdollisuudet ovat vielä kehitysvaiheessa. Googlen chief business officer Philipp Schindler onkin kommentoinut, että erinomainen käyttäjä- ja sisällöntuotantokokemuksen rakentaminen on tärkeintä, kaupallistaminen seuraa ajan myötä.

Shortsien sisällöntuotantokokemus on vaiheessa ainakin YouTuben oman tekstityseditorin osalta. YouTuben vaakavideoihin on voinut hyvin luoda tekstitystä YouTube Studiossa, ja luotuja srt-tiedostoja on voinut käyttää myös muun muassa Facebookin ja Vimeon videoissa. Editori toimii periaatteessa myös pystyvideoissa, mutta tekstin koko on liian pieni luettavaksi. Käytännössä Shorts-videon tekstitys onkin tehty muiden tahojen editorityökaluissa, joka ei ole sisällöntuottajien eikä YouTubenkaan kannalta toivottu tilanne.

Tässä postauksessa käsitellään YouTube-mainonnan viimeisimpiä ominaisuuksia, joista syyskuussa 2022 mainospaikkojen aukeaminen Shorts-feediin on eniten mielenkiintoa herättänyt. Alle minuutin mittaisia pystyvideoita tekevillä mainostajilla on pääsy trendaavaan Shorts-alustaan, joka asettuu Googlen verrokiksi Instagram Reelsin ja TikTokin rinnalle. Varhaiset omaksujat voivat nauttia mainostuskilpailun vähyydestä – ainakin vielä hetken! YouTubeen pääsee mainostamaan myös ilman varsinaisia videoita hyödyntämällä still-kuvia tai pelkkää ääntä.

Alle minuutin mittaisia pystyvideoita tekevillä mainostajilla on pääsy trendaavaan Shorts-alustaan, joka asettuu Googlen verrokiksi Instagram Reelsin ja TikTokin rinnalle

YouTubeShorts_SDMYouTubeShorts_SDMSDM-Shorts-pikkujoulutSDM_NPS82

Shorts-mainoksissa yhdistyy hakusanajätti ja suosittu formaatti – luvut puhuvat puolestaan

YouTuben kolmen miljoonan käyttäjän määrä Suomessa oli yli kaksinkertainen TikTokin suomalaiseen 1,2 miljoonan yleisöön vuonna 2022. Tammikuussa 2023 YouTube-mainokset saavuttivat 85,3 prosenttia Suomen internetin kokonaiskäyttäjistä. Googlen mainossuunnittelutyökaluissa julkaistut tiedot osoittavat, että YouTubessa potentiaalinen mainosten tavoittavuus on Suomessa pienentynyt 2,3 % vuoden 2022 alusta verrattuna vuoden 2023 alkuun. YouTuben käyttäjät ovat ikärakenteensa puolesta yhä videokuluttajien ostovoimaisinta väkeä.

Valtaosa YouTuben mainosnäytöistä sijoittuu yhä yli minuutin mittaisten videoiden alkuun ja väliin. Meidän SDM:n kokemuksemme on, että kun YouTube-kampanjan sisään lisää sekä vaakavideon että lyhyen pystyvideon, suosii Google näytöissään lyhyttä pystyvideo useammin.

Pystyvideot saavat samassa YouTube-kampanjassa usein enemmän näyttöjä kuin vaakavideot

Transformaatio monien minuuttien videoista muutaman sekunnin pystyformaattiin ei ole yksinkertainen vaihdos YouTubelle. Algoritmi on perinteisesti palkinnut sisällöntuottajia kymmenien minuuttien pituisista videoista ja horisontaalinen vaakamuoto on istunut hyvin Smart-televisioihin ja desktop-näyttöihin. Sisällöntuottajien ja mainostajien kannattaa pitää eri formaatit ja kosketuskohdat lautasellaan. Toimitusjohtajan 45 minuutin haastattelulle on yleisönsä sijoittajissa, toimittajissa ja asiakkaissakin, mutta haastattelusta saa leikattua asiakkaille mehevimmät palat alle minuutin videoihin.

Tämän vuoden alussa YouTube käynnisti mainostulojen jakamisohjelman Shorts-sisällöntuottajille kannustaakseen heitä lyhyiden videoiden tekoon. Shorts-materiaalia on Suomessakin vähemmän kuin yli minuutin kestävää materiaalia. Sikäli kuin YouTube edes koskaan voi saavuttaa saturaatiota, Shorts-videoiden kohdalla on siihen matkaa. 

Kehitysvaiheessa oleminen tarkoittaa myös, ettei Google Ads mahdollista mainoksen näkyvyyden tiukkaa rajaamista pelkästään Shorts-formaattiin, vaan pystyvideomainokset jakautuvat tällä hetkellä määrittelemättömästi Googlen inventaarioon. Mainostajat ovat jo tovin optimoineet mainoksia kohti Shorts-feediä asettamalla kampanjan kohdelaitteiksi pelkät älypuhelimet tai käyttämällä niin kutsuttua Shorts-URLia. 

Mainosvideoiden placementia eli mahdollista näyttöä Shorts-feedissä ei toistaiseksi saa selville Google Adsista sen paremmin kuin YouTube-Studionkaan raporteista. YouTube Studiossa orgaanisista Shorts-videoista raportoidaan seuraava metriikka: näyttökerrat feedissä, katselukerrat, kumulatiivinen katseluaika tunteina, katselukertojen keskimääräinen kesto, impressiot ja impressioiden klikkausprosentti. 

Katso, miltä Shorts-video näyttää:

Shorts-videot soveltuvat Reach- ja Engage-vaiheisiin

Käytämme SDM:ssä mainonnan tekemisessä MRACE®-malliamme, joka kattaa ostopolun kaikki vaiheet tavoittamisesta mittaamiseen. Lyhyet videot ovat mainosmuotona omiaan tavoittelemaan kahta erilaista ryhmää: heitä, jotka eivät tunne vielä tuotettasi ja heitä, jotka tuntevat sen jo jokseenkin hyvin.

Reach-vaihe on tietoisuuden luomisen vaihe, joka tähtää asiakkaiden tavoittamiseen ja huomion herättämiseen. Keinoja katsojan jakamattoman huomion saamiseksi heti ensi sekunnilta ovat muun muassa jaettu ruutu, esimerkiksi suositut reaktio- ja kommentointivideot, sekä kiinnostava henkilö puhumassa tai tekemässä. Katsojan tulee mainoksen jälkeen ymmärtää, mistä tuotteessa tai palvelussa on kyse. Usein video käynnistyy ilman ääntä, joten lisää tekstitykset, jos se suinkin onnistuu.

Engage-vaihe on puolestaan konversion toteutumisen jälkeinen sitouttamisvaihe jo ostaneille asiakkaille. Tässä vaiheessa autetaan asiakasta saamaan kaikki hyöty irti tuotteesta tai palvelusta, jakamaan, suosittelemaan, jättämään arvostelu ja toimimaan brändin puolestapuhujana. Engage-mainonta tuo lisäostoja, lisää suositteluhalukkuutta ja kasvattaa asiakkuuden koko elinkaaren arvoa.

Hyödynnä pystyvideota eri kanavissa

Sama lyhyt pystyvideo voidaan kierrättää Metan, TikTokin ja Googlen eri alustoissa. Videotuotanto skaalautuu helposti seuraten yhtenäistä punaista lankaa läpi blogien, podcastien, somepostausten ja mainosten. Vertailukohta hyvälle videolle ei ole tv-mainos, vaan asiantuntevin ja palvelevin sisältö, jonka organisaatiosi on tuottanut asiakkaille. Jos saat luotua viihdearvoa, hienoa!

Koska lyhytvideon alku on erittäin kriittinen tekijä, kannattaa samasta videosta tehdä pari testiä vaihtamalla vain ensimmäinen ruutu. Sama video voi alkaa asiantuntijan puhuvalla päällä, tutulla maisemalla, provosoivalla tai yllättävällä väitteellä… Kokeile rohkeasti ja anna tulosten määrittää, millaisen otteen valitset lopullisessa versioissa ja seuraavissa videoissasi.

Jos olet vielä hetken lähtötelineissä videotuotannon käynnistämisessä, tarjoaa YouTube mahdollisuuksia mainostaa ilman omaa liikkuvaa kuvaa ja ääniraitaa.

Lue myös: Video on viestinnän megatrendi

YouTube-mainonta on mahdollista myös ilman varsinaisia videoita

Tihenevätkö sydämenlyönnit mainosalan täyttyessä videopuheesta, mutta et ole tehnyt vielä ensimmäistäkään? Hätä ei ole tämän näköinen. Jos organisaatiollasi ei ole lainkaan videomateriaalia tai työkalua videoiden editointiin, Google Ads mahdollistaa videoiden teon still-kuvista. Nämä pikavideot voidaan tehdä Ads-työkalun sisällä Google-templateja käyttäen.

Animoituja, ilmeeltään erilaisia sapluunoja on valikoimassa kymmeniä. Valittuun sapluunaan syötetään kolmesta neljään kuvaa, kirjoitetaan ruuduille copy-teksti merkkimäärän rajoissa ja valitaan musiikkiraita noin sadan kappaleen valikoimasta. Videokokoja ovat vaaka-, neliö- ja pystyvideo.

Valmis video tallennetaan joko organisaation omaan YouTube-kanavaan tai erilliseen Youtube Storage -kanavaan. Esimerkiksi yhteistyökumppanit voivat käyttää Storage Channelia silloin, kun brändin kanavan oikeuksia ei haluta jakaa laajasti.

Kanavalle tallentamisen jälkeen video siirtyy automaattisesti myös Google Ads -mediakirjastooon eli Asset libraryyn. Sieltä ne ovat käytettävissä muun muassa Performance Max- ja Discovery-kampanjoihin. 

YouTube Audio tavoittaa ruutuajan ulkopuolella

Jos organisaatiollasi on esimerkiksi radiomainos, voi äänimateriaalia hyödyntää myös Googlen puolella. YouTube Audio -mainokset ovat mainoksia, jotka, kuten kaikki YouTube-mainokset, ovat julkaisumuodoltaan teknisesti YouTube-videoita. Niitä kuitenkin pyöritetään ympäristössä, joissa ihmiset nimenomaisesti kuuntelevat sisältöä, eli muun muassa podcastien ja YouTube Musicin videoiden lomassa.

Koska Audio-mainos on teknisesti video, tarvitsee video myös visuaalisen elementin. Toteutus voi olla pelkkä still-kuva, sillä YouTube tunnistaa, kun ihminen ei katso ruutua, jolloin se valikoi Audio-mainoksen kuuluville. Pituus Audio-mainokselle on korkeintaan 15 sekuntia.

Jälkikäteen voi Audio-mainoksen näyttömäärän eli impressiot ja sijoittelut eli placementit tarkastaa Adsista. Placement voi esimerkiksi olla radiokanavien selain- tai appipohjainen lähetys. Toisin kuin videomainoksissa, raportointi ei kata katseluprosenttia eli view ratea.

Yleisödataa Ads raportoi normaalisti. Omien kohdeyleisöjen käyttö on myös normaalisti mahdollista. SDM-testeissä Audio-mainosten konversioprosentti on ollut erinomainen.

Ketterä videokumppani suosituimmille alustoille ja formaateille

SDM:n Google Ads -tiimi toteuttaa kaikkia YouTube-kampanjamuotoja. Autamme, jos sinulla on esimerkiksi nippelikysymyksiä valmissapluunoiden käytöstä tai toteutamme sinulle uniikit templatet graafikoidemme avulla.

Kohdennamme mainontaa MRACE®-mallin mukaisesti ostopolun eri vaiheisiin eli käytännössä Google Adsissa huolella rakennettuihin yleisöihin. YouTube-mainonnassa Googlen kustomoidut yleisöt, jotka perustuvat esimerkiksi käyttäjän hakukoneessa etsimiin hakusanoihin tai kilpailijan sivustovierailuihin, ovat laadukasta ja relevanttia kylmää Reach-vaiheen yleisöä. Pilotoimme ja testaamme uusia ominaisuuksia sekä omassa markkinoinnissamme että asiakkaidemme kampanjoissa.

Video mainosmuotona on jo vakiintunut megatrendi, jonka haltuunoton voi toteuttaa nykyään pelkällä älypuhelimella. Tärkeintä on uniikki sisältö, jonka luomiseen Rulla Median Jussi Riekki antaa hyviä ohjeita: tee sisältöä teemoista, joista asiakkaasi jatkuvasti kysyvät tai haluavat tietää lisää sekä valitse jokin populaarikulttuurin ilmiö konseptiksi. Tanssi- ja kuiskausvideoista teillä voi olla jo oma versionne, mutta muita rokkaavia nicheja ovat muun muassa kauhu ja ällöttävät asiat.

Videostrategia lähtee liikkeelle ostajapersoonien määrittelystä ja siitä, että video puhuttelee kohdeyleisöään. Lataa ostajapersoonatyökirja täältä!

Haluatko aloittaa tehokkaan YouTube-mainonnan? Tutustu YouTube -palveluumme täällä.

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Sosiaalinen media
    • Tekoäly

    Millä tavoin tekoäly näkyy sosiaalisen median asiantuntijan päivittäisessä työskentelyssä?

    Tekoäly on keskeinen työkalu someasiantuntijan päivittäisessä työssä. Lue, millä tavoin!

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Facebook
    • Instagram
    • Sosiaalinen media
    • TikTok
    • Videomainonta

    Some-markkinointi 2025: Mitä voimme odottaa?

    Mihin some-markkinointi menee vuonna 2025? Listasimme muutamia tärkeimpiä somemainonnan kehityssuuntia. Lue blogistamme mihin ainakin kannattaa varautua!

    Lue lisää
    • Ohjelmallinen ostaminen

    Miksi High Impact -mainonta on ratkaisevan tärkeää digitaalisessa markkinoinnissa?

    High Impact -mainonnalla varmistat, että juuri sinun viestisi erottuu massasta ja vaikuttaa kohdeyleisöön.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Brändi
    • Markkinointi

    Sitoutuneita asiakkaita ja loistavaa kriisinhallintaa – Tärkeimmät opit urheilumarkkinoinnista

    Urheilumarkkinointi sisältää omia erityispiirteitä, joista voimme ottaa oppia. Lue blogista, mitä nämä piirteet ovat, ja miten hyödynnät niitä omassa markkinoinnissasi!

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi

    Miksi yrityksenne todella tarvitsee hakukoneoptimointia? Miksi ja milloin palkata SEO-toimisto? Mitä hyötyjä palkkaamisesta on? Milloin et tarvitse SEO-toimistoa?

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi

    Kansainvälinen digimarkkinointi – kuinka digimarkkinointi voi auttaa yrityksen kansainvälistymisessä?

    Digimarkkinointi voi olla ratkaiseva tekijä kansainvälistymisen onnistumisessa.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Google Ads

    Microsoft Advertising – Miksi mainostaa Bing-hakukoneessa Googlen rinnalla?

    Microsoft Advertising toimii hyvänä aisaparina hakusanamainonnassa Google Ads -mainonnalle. Tästä blogista opit tärkeimmät syyt, miksi sinunkin tulisi mainostaa myös Bingiss...

    Lue lisää
    • Google Ads
    • Tekoäly

    Google Ads -trendit: Tekoäly entistä vahvemmin mukana

    Digitaalisen kilpailun kiristyessä Google-mainonta osoittaa edelleen vahvaa suorituskykyä.

    Lue lisää