Hitaasti latautuvat nettisivut vaikuttavat negatiivisesti käyttäjäkokemukseen, minkä lisäksi myös Google huomioi sivuston latausajan järjestäessään hakutuloksia.
Tekemällä sivuista nopeasti latautuvat parannat käyttäjäkokemusta, joka johtaa pidempiin vierailuihin sivuilla, eli vähentää välitöntä poistumista sivulta. Myös tämä on Googlelle merkki laadukkaasta sivustosta, jota ei kannata hakutuloksissa tiputtaa.
Hitaat verkkosivut voivat siis suoraan ja välillisesti laskea sijoitusta Googlessa. Mitkä asiat voivat vaikuttaa verkkosivujen latausaikaan ja mitä asialle voi tehdä? Käydään läpi perusasiat.
Yleisiä syitä nettisivujen hitaudelle
- Suuret tiedostot sivuilla (esim. suuret kuvat)
- Liian suuri ladattavien elementtien määrä sivuilla (esim. paljon ladattavia JavaScript tiedostoja)
- Hidas palvelin
Mistä sitten lähteä liikkeelle?
Tarkista sivuston latausaika ja paikanna viat
Mahdollisimman tarkan kuvan saamiseksi kannattaa sivuston latausaika tarkistaa muutamaan kertaan eri kellonaikoina ja mieluusti eri työkaluilla. Google PageSpeed Insights testi arvioi sivun latausajan mobiililaitteille ja pöytäkoneille sekä antaa suoria korjausehdotuksia nopeuden parantamiseksi.
Pingdom Website Speed Testillä taas voi testata sivuston nopeuden useilta eri sijainneilta ladattuna. Työkalu näyttää suoraan ajan, joka sivun sisällön lataamiseen kestää.
Yleensä hyvänä aikana voi pitää alle 2s latausaikaa. Lisäksi testi näyttää vesiputouskaavioina, kuinka kauan minkäkin sivun elementin latauksessa kestää.
Näet siis, jos esim. jonkun kuvan lataamisessa kestää suhteettoman pitkään ja näin vikaa on helppo lähteä korjaamaan.
Kuvien korjaaminen
Verkkosivuilla olevat kuvat kannattaa aina pakata mahdollisimmat pieniksi, mutta kuitenkin siten, että kuva säilyy terävänä ja laadukkaan näköisenä.
Kuvatiedostot sisältävät joskus paljon metadataa (lisätietoja kuvasta, jotka ei suoraan näy käyttäjälle). Nämä metatiedot voi turhaan kasvattaa tiedostokokoa ja latausaikaa.
Myös kuvien optimointiin on olemassa ilmaisia työkaluja, kuten Compressor.io.
Toinen melko yleinen virhe on upottaa suurikokoinen kuva sivuille siten, että se näkyy käyttäjälle pienenä. Ei ole järkevää laittaa verkkosivuille esim. 700×700 pikselin kokoista kuvaa, jos se näkyy käyttäjälle 500×500 pikselin kokoisena.
Ladattavien elementtien määrän karsiminen
Verkkosivut sisältävät HTML-pohjan, jota yleensä muotoillaan CSS-tyyleillä. JavaScriptillä taas voidaan esimerkiksi luoda dynaamisia elementtejä verkkosivuille. Joskus CSS-muotoilut haetaan useista erillisistä tiedostoista, mikä voi kasvattaa latausaikoja. Sama pätee myös JavaScriptiin.
Pyri siis karsimaan erillisten tiedostojen määrää yhdistämällä CSS- ja JavaScript tiedostoja. Myös tässä voi käyttää apuvälineitä – esim. WordPressille löytyy ilmaisia plugineja, joilla voi optimoida lähdekoodia.
Hidas palvelin
Mikäli palvelimen nopeus rajoittaa verkkosivujen latausaikaa, on kenties aika pohtia uuden palvelimen hommaamista toiselta palveluntarjoajalta. Halvin vaihtoehto ei yleensä ole paras, joten muutama säästetty euro palvelun hinnassa voi pitemmässä juoksussa tulla kalliiksi.
Netistä löytyy runsaasti arvosteluita eli palveluntarjoajista. Kannattaa hieman tutustua vaihtoehtoihin ennen päätöksen tekoa. Toisella puolella maapalloa oleva palvelin on Suomesta käsin tietenkin hitaampi, kuin Suomessa sijaitseva. Jos siis kohdeyleisösi on Suomessa, kannattaa valita palveluntarjoaja, jonka palvelimet sijaitsevat Suomessa.
Yhteenveto
Siinä oli muutama vinkki, joilla lähteä parantamaan sivuston nopeutta ja käyttäjäystävällisyyttä. Aihe on melko tekninen, joten vian selvittäminen voi olla hankalaa, jos verkkosivujen ylläpito ei ole tuttua. Monet muutoksista kannataakin jättää ammattilaisten käsiin, jotta nettisivut eivät lakkaa toimimasta.
Ovatko nettisivusi hitaat ja ne eivät kiinnosta kävijöitä? Hakukoneoptimointi on silloin sinulle oikea tapa parantaa hakukonenäkyvyyttäsi ja saada sivustollesi enemmän kävijöitä.