Huolimatta siitä miten hyvältä yrityksesi verkkosivusto vaikutti sen ollessa uusi, tulee todennäköisesti aika jolloin myös yrityksesi verkkosivusto hyötyisi uudistamisesta. Esimerkiksi Googlen algoritmimuutosten ja kuluttajien jatkuvasti muuttuvan internetkäyttäytymisen takia vanhentuneen verkkosivuston on lähes mahdotonta tuottaa tarvitsemiasi tuloksia.
Jos olet hiljattain julkaissut uudet verkkosivut, seuraat todennäköisesti innolla uuden sivuston tuomia hyötyjä, kuten liikenteen kasvua, lisääntynyttä konversioiden määrää ja lisääntynyttä myyntiä. Oikein tehtynä verkkosivuston uudistuksen pitäisi tuoda muun muassa edellä mainittuja hyötyjä. Valitettavasti näin ei aina tapahdu. Jotkin verkkosivut menettävät joko osan tai lähes kaiken sivustolleen tulevasta liikenteestä uuden verkkosivuston julkaisun jälkeen.
Jos sinulla on tämä ongelma, jatka lukemista ja kerron kolme mahdollista syytä siihen ja keinot ongelman korjaamiseksi.
Liikenteen vähenemisen syyt
Alkuun on tärkeä mainita, että pieni liikenteen väheneminen on täysin normaalia uuden sivuston julkaisun yhteydessä. Jos aikaa on mennyt alle kuukausi ja liikenne on vähentynyt alle 10% sinulla tuskin on syytä huoleen. Google tarvitsee aikaa uuden sivustosi läpi käyntiin ja uusien sivujen indeksointiin.
Uudelleenohjaukset
Uudelleenohjaukset ovat yksi tärkeimmistä vaiheista uutta verkkosivustoa julkaistaessa. Uudelleenohjausten tekemättä jättäminen on ehkä yleisin syy verkkosivuston liikenteen määrän romahtamiselle. URL-osoitteiden täytyy olla täysin identtiset uudella ja vanhalla sivustolla. Jos osoitteet eivät täsmää täytyy vanhoista URL-osoitteista tehdä 301-uudelleenohjaukset uusiin osoitteisiin, jotta hakukoneet osaavat yhdistää vanhat laskeutumissivut ja niiden keräämän näkyvyyden uusiin.
Muuttuiko sivustosi osoiterakenne, mutta ette tehneet tarvittavia uudelleenohjauksia? Tämä on todennäköisesti suurin syy sivustosi liikenteen romahtamiseen.
Sivuston rakenne
Sivuston rakenne ja sivujen hierarkia ovat tärkeässä roolissa, kun Google yrittää indeksoida ja ymmärtää sivustoasi. Uudelle verkkosivustolle kannattaa tehdä sivustokartta. Se listaa kaikki verkkosivustosi yksittäiset sivut ja niiden suhteet. Kannattaa myös käydä läpi sivustosi sisäiset linkit ja tarkistaa, ettei rikkinäisiä linkkejä löydy. Sivustosi sisäisillä linkeillä on suuri merkitys sille, miten Google indeksoi sivustosi.
Sivuston sisällöt
Toisinaan verkkosivustoa uusittaessa siellä oleva tekstisisältö kirjoitetaan kokonaan uusiksi. Sisällöntuottajan tulisikin olla tietoinen vanhalla sivustolla olevissa teksteissä käytetyistä avainsanoista ja käyttää valittuja avainsanoja myös uudessa sisällössä. Monesti jos teksti ei ole sisällöntuottajan kirjoittamaa, siinä ei ole otettu huomioon hakukonenäkyvyyttä millään tavalla. Sivuston sijoitukset alkuperäisillä avainsanoilla tulevat kärsimään, jos näitä sanoja ei ole käytetty uudessa tekstisisällössä.
Kauanko liikenteen palaamisessa normaalille tasolle kestää?
Jos liikenteesi romahtaminen johtuu edellä mainitsemistani ongelmista, tulisi ne korjata mahdollisimman nopeasti. Menetetty liikenne ei palaa sivustollesi hetkessä, vaan Googlella saattaa mennä viikkoja sivustosi läpikäyntiin ja sivujesi uudelleenindeksointiin. Liikenteesi tulee olemaan totuttua alhaisempi siihen asti, kunnes sivusi alkavat taas sijoittua vanhoille paikoilleen hakutuloksissa.
Miten huomioda hakukonenäkyvyys uutta sivustoa suunniteltaessa?
Kun aloitat uudistamaan kotisivujasi, varmista että uuden sivuston tekijät ottavat huomioon ainakin seuraavat asiat:
Tee hakukoneoptimoinnista osa prosessia
Varmista että kotisivujasi tekevällä tiimillä on joko tarpeeksi tietoa hakukoneoptimoinnista (SEO), tai että he konsultoivat säännöllisesti hakukoneoptimoinnin ammattilaista sivustoa suunniteltaessa. Vaikka verkkosivujasi tekevällä yrityksellä olisikin huippu asiantuntijoita designista ja koodaamisesta, ei heillä välttämättä ole tarpeeksi tietämystä hakukoneoptimoinnista. SEO-ammattilaisen konsultointi auttaa välttämään pahimmat sudenkuopat, jotka aiheuttavat liikenteen romahtamisen.
Käy läpi sivustosi ja suunnittele uuden sivuston rakenne
On olemassa paljon työkaluja, joilla käydä sivustosi URL-rakenne läpi ja ladata se esimerkiksi CSV-tiedostona koneellesi. Tämä on yksi keino saada vanha rakenne talteen ja varmistaa että kaikki informaatio, joka on nykyisillä sivuilla, saadaan siirrettyä myös uudelle sivustolle kadottamatta sitä.
Joissain tapauksissa uuden sivuston osoiterakenne voi pysyä täysin samana, kuin mikä oli vanhalla sivustolla. Sivuston uudistus on kuitenkin hyvä tilaisuus uusia osoiterakenne, jos se ei ole looginen.
Tee 301- uudelleenohjaukset
Kuten aiemmin mainitsin, 301-uudelleenohjausten puuttuminen on varmasti yksi suurimmista syistä liikenteen häviämiseen. Uudelleenohjausten tulee olla 301-uudelleenohjauksia (pysyvä uudelleenohjaus). Tämä kertoo hakukoneille, että osoite on pysyvästi muuttunut uuteen. 302-uudelleenohjausten (tilapäinen uudelleenohjaus) käyttäminen on yleinen virhe, joka voi vahingoittaa sivujesi hakusijoituksia.
Tee sivustokartta
Sivustokartta on luettelo sivustosi alasivuista, mikä auttaa hakukoneita ymmärtämään, miten sivustosi sisältö on järjestetty. Jos käytät sisällönhallintajärjestelmää, kuten WordPressiä, helpoin tapa tehdä sivustokartta on käyttää esimerkiksi Yoast-seo -lisäosaa. Se luo sivustokartan automaattisesti, minkä jälkeen se kannattaa lähettää Googlen Search Consoleen sivustosi indeksoinnin nopeuttamiseksi.
Lisää Analytics-seurantakoodi
Viimeinen vinkki on Google Analytics-seurantakoodin lisääminen sivustolle. Google Analytics on ilmainen verkkosivujen kävijäseurantaan tarkoitettu työkalu. Sen avulla näet, mistä ihmiset tulevat sivustollesi ja mitä he tekevät siellä. Jos sinulla on ollut Google Analytics käytössä vanhalla sivustollasi, on mahdollista että Analytics-seurantakoodia ei ole lisätty uudelle sivustollesi. Seurantakoodin puuttuminen näkyy Googlen hallintapaneelissa liikenteen katoamisena, vaikka se ei välttämättä olisi edes hävinnyt.
Menetitkö hakuliikenteesi verkkosivujen uudistuksen jälkeen?
Liikenteen menetys on valitettavan yleinen ongelma, mikä voi johtua esimerkiksi edellä mainitsemistani syistä. Jos sinulle jäi kysyttävää tai tarvitset apua verkkosivujesi uudistamisen tai hakukoneoptimoinnin kanssa, ota yhteyttä.
Voit myös liittyä sähköpostilistallemme oikeassa reunassa olevan lomakkeen kautta ja saada lisää vinkkejä digitaaliseen markkinointiin.