• Google Ads

Mistä elementeistä koostuu tehokas Google Ads -mainonta?

Google Ads -mainonta on entistä visuaalisempaa ja tekoälyn rooli kasvaa. Kaikkea valtaa ei kuitenkaan kannata antaa automaatiolle. Lue, kuinka Google Ads -mainontaa kannattaa tehdä MRACE®-mallin mukaisesti.

Joni Kyllönen

Elämme responsiivisten mainosten ja tekoälyn aikakautta. Google suosittelee, että mainoskampanjoissa käytettäisiin mahdollisimman paljon tekoälyä. Trendi on, että kampanjoihin lisätään mahdollisimman paljon erilaisia otsikoita, kuvaustekstejä ja kuvia, joista Google luo mainokset lähes mielivaltaisesti. Tekoäly ei kuitenkaan aina ole avain onneen!

Tässä blogissa kerrotaan, miten luodaan tehokasta Google Ads -mainontaa MRACE®-mallin mukaisesti kuhunkin ostopolun vaiheeseen. Mitä asioita on otettava huomioon mainostekstien kirjoittamisessa eri kanavissa? Ja miksi asiantuntijan apu on tärkeä siitä huolimatta, että tekoäly ottaa yhä suuremman roolin myös mainosten luomisessa. Näihin kysymyksiin saat vastauksen tästä blogista.

Hakusanamainonta

Hakusanamainokset ovat nykypäivänä niin sanottuja responsiivisia hakumainoksia (RSA). Hakusanamainos koostuu otsikoista, kuvaustekstistä ja mainoslaajennuksista. Lopullisessa hakusanamainoksessa näytetään 2-3 maksimissaan 30 merkin pituista otsikkoa ja 1-2 maksimissaan 90 merkin pituista kuvaustekstiä. Googlen suositus on, että lisäät vähintään 7-8 uniikkia otsikkoa, ja näistä Googlen tekoäly pyrkii löytämään parhaat mahdolliset kombinaatiot.

Testaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että jos lisäät vaikka yhdeksi otsikoksi toimintakehotteen (call to action esimerkiksi “Tilaa jo tänään”) saattaa tämä otsikko näkyä mainoksessa ensimmäisenä. Otsikoiden kiinnittämisellä (pin) vähennät Googlen valtaa pyörittää otsikoita mielivaltaisesti. Voit esimerkiksi kiinnittää brändisanan 2. paikalle, jolloin kiinnitetty otsikko näkyy aina toisena otsikkona hakumainoksessa.

Hakusanamainonta sopii niin verkkokaupoille kuin b2b-liidienhankintaankin. Mikäli ihmiset osaavat etsiä tuotteitasi, palveluitasi tai brändiäsi osataan etsiä hakuverkosta on hakusanamainonta silloin tärkeä mainoskanava. Jos puolestaan yrityksesi myy kompleksisempia tuotteita tai myyntisyklisi ovat pitkiä, on tällöin hakusanamainonnan merkitys pienempi.

Mainoslaajennusten käyttäminen

Mainoslaajennukset tuovat lisäarvoa mainokseen tarjoamalla tehokkaasti annoksia muista palveluistasi. Voit lisätä mainokseen sivustolinkkejä esimerkiksi tuotekategorioista, ja näin potentiaalinen asiakas saa jo mainoksen nähtyään paremman kuvan yrityksesi tarjoomasta. Voit myös lisätä puhelulaajennuksen, mikäli mainoksella pyritään saamaan asiakas esimerkiksi varaamaan aikaa palvelullesi. Puhelinnumeron sisällyttäminen mainokseen on oiva tapa lyhentää asiakkaan harkinta-aikaa etenkin b2b-sektorilla, jossa harkinta-ajat ovat luonnostaan pidempiä. Huomioteksteillä voit puolestaan esitellä esimerkiksi tuotevalikoimaasi kuuluvia brändejä. Myös kuvien lisääminen onnistuu hakumainoksiin lisäämällä kuvalaajennuksia. Kuvalaajennusten avulla monipuolistat mainoksesi ja klikkauksen todennäköisyys kasvaa.

Yleisiä periaatteita tehokkaaseen hakusanamainontaan

Hakusanamainokset kannattaa luoda aina vastaamaan mahdollisimman hyvin käyttäjän hakua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos käyttäjä hakee shampoota, tulee mainoksen kertoa shampoista ja laskeutumissivun ohjata shampoo-tuotekategorian sivulle. Jos taas käyttäjä hakee tarkalla tuotehaulla vaikka tietyn artistin CD-levyä, tulisi mainoksen kertoa kyseisestä CD-levystä ja laskeutumissivun ohjata tuotesivulle. Tässä muutamia yleisiä periaatteita mainosten otsikointiin:

  • Sisällytä avainsana ainakin yhteen otsikkoon.
  • Käytä brändiä tai jotain muuta erottautumistekijää yhdessä otsikossa.
  • Tiivistä palvelun lisäarvo, joka vastaa haun intentiota.
  • Pyri välttämään geneerisiä iskulauseita kuten “Nopea toimitus”, “Laaja valikoima” tai “Ammattitaitoinen palvelu”.
  • Jos palveluillasi on tavaramerkkejä, voit käyttää ™- tai ®-symboleita mainoksessa.

Lisäksi on tärkeää muistaa, että verkkosivustosi sisällöt määrittävät paljon Google Ads -mainonnan tehokkuutta. Jos sisältöjen ostopolut sivustolla eivät toimi, on konversioiden saavuttaminen haastavampaa. Lue lisää: Markkinointisi tulokset riippuvat verkkosivusi sisällöstä

Muita Google Ads -mainostyyppejä

Dynaaminen hakusanamainos

Verkkokaupoissa hakusanamainonnan tehokkuus syntyy siten, että jokaiselle tuotteelle luodaan omat yksilöidyt mainoksensa. Dynaamisen hakusanamainonnan (DSA) avulla voidaan tehdä automatisoituja mainoksia, joten jokaista mainosta ei tarvitse tehdä manuaalisesti. Voit lukea dynaamisesta hakusanamainonnasta lisää täältä. Jos luotat Googlen tekoälyyn, voit luoda DSA-kampanjan Google Ads -käyttöliittymässä, jolloin Google generoi mainoksiisi otsikot sivujesi perusteella. Sinun tarvitsee vain lisätä geneeriset mainosryhmäkohtaiset kuvaustekstit. Emme kuitenkaan suosittele tätä tapaa jos verkkokaupassasi on paljon samankaltaisia tuotteita, joilla on pitkiä tuotenimiä.

Tuotesyötettä eli sivustofeediä hyödyntämällä saadaan dynaamisesta hakusanamainonnasta konkreettisia tuloksia aikaan. Voit lukea feedipohjaisesta verkkokaupan mainonnasta lisää toisesta blogistamme. Feedipohjainen mainonta vaatii aina paljon teknistä osaamista eli jos vastaat ison verkkokaupan markkinoinnista ja Google Ads -mainonta aiheuttaa harmaita hiuksia, on SDM:n kokenut Google Ads -tiimi oikea valinta kumppaniksenne. 

Display-mainonta:

Display-mainonnalla tuot brändisi elementit tehokkaasti verkossa surffaavien ihmisten, jotka eivät tiedä yrityksestäsi tai sen tarjoomasta, tietoisuuteen. Display-mainoksissa käytetään kuvia, logoja, yrityksen nimeä, otsikoita ja kuvaustekstejä ja mainokset jaellaan pitkin verkkosivuja. Display-mainonnalla voit myös tehokkaasti uudelleenmarkkinoida dynaamisesti verkkokauppatuotteitasi ja näin palauttaa asiakkaasi takaisin ostopolulle.

Esimerkki Display-mainoksesta

Discovery-mainokset:

Discovery-mainokset näkyvät Googlen Discover-syötteessä ja Gmailissa visuaalisina mainoksina uutisvirran ja sähköpostien yhteydessä. Otsikoinnin merkitys on suuri, sillä tämä kampanjatyyppi hyödyntää Googlen tekoälyä ja käyttää omaa harkintaa mitä otsikkoa ja kuvaa mainos kulloinkin käyttää. Discovery-mainoksen on herätettävä mielenkiinto jo muutamalla sanalla etenkin jos henkilö näkee mainoksen Gmailissa sähköpostivirrassaan. On siis hyvin tärkeää, että jokainen otsikko jonka mainokseen lisää on tarpeeksi yksilöity ja kertoo mistä mainoksessa on kyse ja mitä yrityksesi on tarjoamassa.

Esimerkki Discovery-mainoksesta Gmailissa.

Shopping-mainokset:

Shopping-mainoksessa esittelet tuotteitasi ostaville asiakkaillesi Googlen hakuverkostossa sekä Ostokset-välilehdellä. Ostokset-välilehdellä ihmiset voivat haun perusteella vertailla, selailla ja hakea eri tuotteita jo ennen kuin he siirtyvät tietyn jälleenmyyjän sivuille. On siis, tärkeää että Shopping-mainoksen seuraavat elementit ovat kunnossa:

  • Selkeä tuoteotsikointi
  • Hyvät tuotekuvat sivustollasi
  • Alennettujen tuotteiden hinnan näkyminen Shopping-mainoksessa

Verkkokauppatutkimusten mukaan ale-hinnoilla on merkittävä vaikutus Shopping-mainonnan ROAS-lukuun. Googlella on kuitenkin ehtoja milloin alennetun hinnan saa näkymään Shopping-mainoksessa, joten kannattaa olla tarkkana tuotteiden hinnoittelussa. Googlen ehdot Shopping-mainoksen ale-hintoihin voit tarkistaa täältä.

Miksi Google Ads -mainonta kannattaa ulkoistaa?

Edellä mainitut mainosmuodot ovat vain pintaraapaisu Google Adsin mahdollisuuksista digimarkkinoinnin saralla. On siis selvää, että kokonaisvaltaisen ja monikanavaisen Google Ads -mainonnan hallitseminen vaatii paljon asiantuntemusta ja aikaa. Google-mainonta kannattaakin ulkoistaa Google-sertifioidulle toimistolle, jolla on koulutus ja kokemus työkalujen käyttöön. Suomen Digimarkkinointi on Google Premier Partnerina ja alaa mullistavan MRACE® -mallinsa ansiosta paras mahdollinen kumppani Google-mainonnan kumppaniksenne.

Lataa oppaamme ja tutustu tarkemmin, miten SDM:llä Google Ads -mainontaa käytännössä tehdään.

MRACE®-mallin mukaista yksilöityä mainontaa eri ostopolun vaiheissa

Mainoksen luomisessa on huomioitava missä ostopolun vaiheessa käyttäjä on etsiessään tietoa verkosta ja mikä tietoisuuden taso käyttäjällä on kunkin mainoksen kohtaamispisteessä. Mainostekstin on puhuteltava potentiaalista asiakasta eri tavoin eri ostopolun vaiheissa. Mainoksen tehtävä on ohjata potentiaalista asiakasta ostopolun varrella eteenpän kohti konversiota.

  1. Reach-vaiheessa tärkein tavoite on herättää mielenkiinto yritystäsi ja palveluitasi kohtaan. Erottautumistekijöiden ja kilpailuetujen korostaminen on hyvä tapa herättää kiinnostus. Kartoita kilpailutilanne sinulle tärkeimmissä avainsanoissa ja luo erottautuvat mainokset kilpailijoihisi nähden. Brändin esiintuominen on merkitsevässä asemassa jos kilpailu on voimakasta. 
  2. Act-vaiheessa on erityisesti tuotava paljon informaatiota ja hyötyjä esiin, sillä asiakas on usein vertailuvaiheessa tai se etsii ongelmaansa ratkaisua. Tässä vaiheessa korostuu, että mainos vastaa mahdollsiimman hyvin haun syvintä tarkoitusta ja, että hakija kokee saavansa etsimänsä tiedon juuri sinun sivustoltasi. 
  3. Convert-vaiheessa ajetaan potentiaalinen asiakas kohti konversiota tehokkailla toimintakehotteilla (call to action). Myös hintojen, alennusten ja muiden etujen korostmainen on keskeisessä roolissa konversion aikaansaamiseksi. Voit esimerkiksi mainostaa alennuskampanjoitasi lisäämällä hakumainokseen mainoslaajennuksen. Huomionarvoista on toki myös, että lopullisen konversion aikaansaaminen vaatii ennen kaikkea sivuston ja laskeutumissivun toimivuutta, sillä viime kädessä hakumainosten tärkein tehtävä on klikkauksen aikaansaaminen.

 

Kävimme tarkemmin toisessa blogissamme läpi eri Google -mainoskanavien hyödyntämista ostopolun eri vaiheissa.

Measure: Jos et mittaa, et voi kehittää tuloksia

Mainoscopyn toimivuutta mitataan klikkausprosentin avulla. Klikkausprosentti onkin mainonnan tehokkuuden tärkein mittari. Klikkausprosentin tulkitsemisesta löydät lisätietoa täältä. Toinen tärkeä mittari on impressioprosentti. Impressioprosenttia seuraamalla varmistat että mainoksesi näkyvät keskeisillä paikoilla sinulle tärkeillä hakutermeillä hakutuloksissa. Impressioprosenttia voidaan kasvattaa optimoimalla avainsanojen hintatarjouksia manuaalisesti.

Mainonnan tuloksekkuuden kannalta tärkein mittari on konversio. Konversiot syntyvät oikeanlaisen mainoksen, oikean yleisökohdistuksen sekä oikean laskeutumissivun valinnan yhteisvaikutuksena. Laskeutumissivulla on merkittävä rooli konversioissa, jos käyttäjä ei löydä etsimäänsä tietoa saapuessaan sivustollesi, on hyvin mahdollista että hän poistuu ostopolulta saman tien. On siis syytä tarkkailla poistumisprosenttia (bounce rate), mikä antaa signaalia laskeutumissivusi osuvuudesta ja toimivuudesta.

Lue myös: Klikkausprosentin merkitys Google Adsissa 

Yhteenveto

Google Ads -mainonnan tehokkuuden ytimessä on yksilöidyt viestit, joilla autat kohdehenkilöä ratkaisemaan tiedontarpeen tai ongelman, herätät mielenkiinnon ja ohjaat häntä määrätietoisesti kohti ostopäätöstä. Brändiä ja muita visuaalisia elementtejä hyödyntäen korostat erottautumistekijöitä ja tuot muin tavoin esille kilpailuetuja, jotta potentiaalinen asiakas valitsee juuri teidän palvelunne. Muista kehottaa asiakasta siirtymään ostopolussa eteenpäin tehokkailla call to actioneilla. Älä myöskään unohda laskeutumissivujen merkitystä konversion saamisessa.

 

Haluatko kehittää Google-mainontaasi? Lue lisää:

Google Ads -mainonnan trendit: Uusia ominaisuuksia ja kehityssuuntia

Performance Max -kampanjatyyppi ja muut Google Ads -uudistukset: Mitä on tiedossa?

Tai tutustu palveluumme: Google Ads -mainonta 

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Hakukoneoptimointi
    • Tekoäly

    Kuinka varmistat, että ChatGPT suosittelee yritystäsi kilpailijoidesi sijaan?

    Ymmärrä millä perusteella tekoälyt ja hakukoneet nostavat tuloksia ja paranna sivustosi näkyvyyttä.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Sähköpostimarkkinointi
    • Uutiset

    Kolmannen osapuolen evästeet murroksessa – mitkä ovat vaikutukset digimarkkinoinnille? 

    Evästeet ovat olennainen osa asiakaskokemusta verkossa. Tämä blogi kertoo, mitä sinun täytyy tietää ensimmäisen ja kolmannen osapuolen evästeistä.

    Lue lisää
    • Uutiset

    Google Trends – Miksi ja miten hyödyntää sitä liiketoiminnassasi?

    Lue lisää
    • Sosiaalinen media
    • Tekoäly

    Millä tavoin tekoäly näkyy sosiaalisen median asiantuntijan päivittäisessä työskentelyssä?

    Tekoäly on keskeinen työkalu someasiantuntijan päivittäisessä työssä. Lue, millä tavoin!

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Facebook
    • Instagram
    • Sosiaalinen media
    • TikTok
    • Videomainonta

    Some-markkinointi 2025: Mitä voimme odottaa?

    Mihin some-markkinointi menee vuonna 2025? Listasimme muutamia tärkeimpiä somemainonnan kehityssuuntia. Lue blogistamme mihin ainakin kannattaa varautua!

    Lue lisää
    • Ohjelmallinen ostaminen

    Miksi High Impact -mainonta on ratkaisevan tärkeää digitaalisessa markkinoinnissa?

    High Impact -mainonnalla varmistat, että juuri sinun viestisi erottuu massasta ja vaikuttaa kohdeyleisöön.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Brändi
    • Markkinointi

    Sitoutuneita asiakkaita ja loistavaa kriisinhallintaa – Tärkeimmät opit urheilumarkkinoinnista

    Urheilumarkkinointi sisältää omia erityispiirteitä, joista voimme ottaa oppia. Lue blogista, mitä nämä piirteet ovat, ja miten hyödynnät niitä omassa markkinoinnissasi!

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi

    Miksi yrityksenne todella tarvitsee hakukoneoptimointia? Miksi ja milloin palkata SEO-toimisto? Mitä hyötyjä palkkaamisesta on? Milloin et tarvitse SEO-toimistoa?

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää