Tässä blogissa käsittelen hakukoneoptimoinnin ehkä tärkeintä osa-aluetta, eli hakusanatutkimusta ja sitä, miksi yrityksesi kannattaa tehdä se.

Kuten sanoin, hakusanatutkimus on erittäin olennainen osa hakukonenäkyvyyttä. Tällä ”salapoliisityöllä” saamme tietoosi hakusanojen dataa hakumääristä ja kuinka kilpailtuja hakusanat ovat ja mitä sanoja juuri sinun tulisi verkkosivustollasi käyttää. Lisäksi opit ymmärtämään asiakkaitasi paremmin ja sitä, kuinka he hakevat kyseessä olevia tuotteita tai palveluja.

Hakusanatutkimuksen avulla voit ennakoida markkinoiden kehitystä ennen kilpailijoitasi ja vastata ihmisten tarpeisiin luomalla palveluja tai tuotteita, joihin asiakkaasi hakevat ratkaisua hakukoneista.

Ymmärrä asiakastasi paremmin hakusanatutkimuksen avulla

Asiakkaasi saattavat käyttää täysin eri sanoja etsiessään haluamaansa kuin olet luullut. Vaikka sinun tuotteesi tarjoaisikin ratkaisun heidän ongelmaansa, he eivät välttämättä päädy sivustollenne, koska ette puhu samaa kieltä. Voi kuulostaa kliseiseltä, mutta hakukoneissa asia menee juuri mainitulla tavalla. Tyypillinen tiettyä tuotetta tai palvelua etsivä ihminen aloittaakin etsimisen monesti ensiksi laajoilla hakusanoilla, kuten ”kitara”. Tämän jälkeen hakija selailee sivuja ja palaa hakukoneeseen ja hakee esimerkiksi ”sähkökitara” tai ”sähkökitara aloittelijalle”. Tämä toistuu niin kauan, että hakija on tyytyväinen siihen, mihin hän on päätynyt hakemillaan hakusanoilla. Kuvittele, jos omistaisit soitinliikkeen ja jokaisella hakukerralla hakija päätyi teidän sivustolle ja löysi sieltä tarvitsemansa.

Voit oppia hakusanatutkimuksesta saatavalla tiedolla ymmärtämään asiakkaitasi paremmin ja rakentamaan sivustosta sellaisen, että se vastaa loogisesti asiakkaidesi ajatuksenjuoksua.

Hakusanojen tyypit vaikuttavat liikenteen laatuun ja toimintasi ROI:hin

Hakusanatutkimuksessa tulee esiin hakusanoja, joilla voi olla tuhansia ja taas tuhansia hakukertoja kuukaudessa. Kutsumme tällaisia hakusanoja ”runkohakusanoiksi”. Runkohakusanat ovat laajoja tarkoitukseltaan, kuten aikaisemmin mainitsemani ”kitara”. Hakukone ei tässä vaiheessa tiedä etsiikö hakija tietoa kitaroista vai onko hän ostamassa kitaraa. Perehdyttyämme runkohakusanoihin katsomme tarkempia hakusanoja, joita kutsumme ”pitkänhännän hakusanoiksi”. Pitkänhännän hakusanat ovat niitä, kun hakija tietää, mitä on etsimässä. Hakija, joka aikaisemmin käytti ”kitara” -hakusanaa, ei saanut haluamaansa tietoa hakukoneesta. Nyt hän on tutustunut aiheeseen ja käyttää seuraavaksi ”sähkökitara aloittelijalle” hakusanaa, jolla pääsee sellaiselle sivulle, mille oli pyrkinytkin. Tällainen hakusana myös ilmaisee, että hakija on todennäköisesti hankkimassa kyseistä tuotetta.

Joidenkin lähteiden mukaan runkohakusanojen hakumäärät ovatkin vain 30% kokonaishakumäärästä ja loput 70% koostuvat pitkänhännän hakusanoista.

Yrityksesi tarvitsee hakusanatutkimuksen. Miksi?

Internet on tärkein yksittäinen kanava, josta tavoitat asiakkaasi ja mistä asiakas etsii tietoa, tuotteita tai palveluita. Markkinointi digitaalisissa kanavissa on myös monesti halvempaa, kuin perinteisissä kanavissa, puhumattakaan siitä kuinka paljon tehokkaampaa ja täydellisesti mitattavaa esimerkiksi hakukonemainonta on. Hakusanatutkimusta voit käyttää kaiken digitaalisen markkinoinnin pohjana, verkkosivuista sosiaalisen median markkinointiin.

Lue myös: Hakusanatutkimus verkkosivujen pohjana.

Internetin ollessa niin tärkeä kanava, kaikki haluavat olla näkyvillä siellä. Kaikilla tulisi olla suunnitelma digitaalisen markkinoinnin toteuttamiselle ja ajatus siitä minkälaista sisältöä tulevat asiakkaat haluavat löytää. Älä siis jää kilpailijoidesi varjoon! Hakusanatutkimus on käytännönläheisimpiä tapoja aloittaa systemaattinen markkinointi.

Hakusanatutkimus itsessään ei ole avain onneen, vaan tarvitaan myös muita tekoja

Kun hakusanatutkimus on tehty, ihmiset eivät vain ilmesty sivustollesi. Sivustolle tulee tuottaa sisältöä vastaamaan hakusanatutkimuksesta saatuja tietoja. Tämä voi tarkoittaa uusien alasivujen luontia, olemassa olevien sisältöjen muokkaamista ja päivittämistä tai vaikkapa verkkokauppaan uuden tuotekategorian luomista. Pyri tuottamaan sisältöä aktiivisesti esimerkiksi yksi uusi blogikirjoitus viikossa. Tämä vaatii resursseja, mutta hakukonenäkyvyyden kannalta sisältö voi olla elinehto yrityksellesi, jota ilman et tule menestymään hakutuloksissa.

Ihannetilanteessa uusi mahtava sisältösi tuo liikennettä sivustollesi, generoi liidejä ja myyntiä ja nostaa koko sivustoasi hakutuloksissa tuomalla uusia ulkoisia linkkejä.

Miten hakusanatutkimus tehdään?

Ensimmäiseksi on tärkeää, että listataan kaikki palvelut/tuotteet ja mitä sanoja niiden laskeutumissivuilla käytetään tällä hetkellä, miten paljon näillä hakusanoilla on hakumääriä ja miten tarkasteltava sivusto sijoittuu kyseisillä hakusanoilla. Kun me teemme hakusanatutkimusta, asiakas täyttää kyselykaavakkeen, joka auttaa meitä ymmärtämään alaa, sillä emme välttämättä ole kyseisen alan asiantuntijoita.

Ensimmäisen vaiheen jälkeen, lähdetään etsimään hakusanoja, jotka sopivat asiakkaan tarjoamiin tuotteisiin/palveluihin. Käytämme hakusanojen etsimisessä erilaisia työkaluja mm. Semrushia ja Keywordtoolia. Nämä työkalut auttavat meitä löytämään hakusanojen eri muotoja ja aiemmin mainittuja ”pitkänhännän hakusanoja”. Tarkastelemme myös asiakkaan kilpailijoiden verkkosivuja ja minkälaisia hakusanoja he käyttävät ja miten he sijoittuvat hakutuloksissa.

Tässä listan alku 325 eri KeywordToolin löytämästä hakusanasta vain yhdellä hakusanalla sähkökitaroihin liittyen.

Yksi hyvä työkalu on myös itse Googlen hakukone, joka tarjoaa haettaessa hakusanoja, joilla ihmiset ovat hakeneet. Tässä Googlen hakutulossivun alaosassa olevat ehdotukset hakusanalla sähkökitara:

Tämän jälkeen listaamme hakusanat ja niiden datan, mm. mihin kohti ostoprosessia kyseinen hakusana lokeroituu ja lähetämme sen asiakkaalle pisteytettäväksi. Asiakas pisteyttää hakusanat sen mukaan, kuinka relevantti hakusana on heidän liiketoiminnalleen. Tällä saamme eroteltua sellaiset hakusanat, jotka ovat tärkeitä ja osuvat hyvin yrityksen toimintaan ja sellaiset, jotka eivät täytä näitä vaatimuksia. Tämä on eräänlainen ”tuplavarmistus” asiakkaan toimesta meidän tekemälle työlle.

Kun pisteytetty hakusanatutkimus palautuu meille, alamme työstämään sisältösuunnitelmaa hakusanatutkimuksen perusteella. Tämä suunnitelma on hyvin yksityiskohtainen, mikä antaa hyvät lähtökohdat sisällöntuotannolle ja esimerkiksi uuden sivuston rakenteelle.

Yhteenveto

Hakusanatutkimus on tärkein hakukonenäkyvyyden tavoittelemiseen tarkoitettu työkalu, jota hyödyntämällä voidaan saada todella hyviä tuloksia hyvällä ROI:lla. Hakusanatutkimusta tulisi silti päivittää vähintään kerran vuodessa, jotta se pysyy ajan tasalla.

Jos haluat todella helpon tavan tehostaa digitaalista markkinointiasi, niin tee hakusanatutkimus, koska sen jälkeen tiedät, mitä asiakkaasi etsivät verkosta ja mitä tietoa he haluavat löytää sivuiltasi. Sen jälkeen kysymykseksi jää vain se, haluatko täyttää asiakkaidesi toiveet ja ryhtyä toimeen.

Haaste:

Haastan sinut miettimään sinun yrityksellesi tärkeitä hakusanoja ja listaamaan ne. Tämän jälkeen tarkastele miten sijoitut hakutuloksissa, esimerkiksi tällä verkosta löytyvällä työkalulla. Jos et ole tyytyväinen sijoituksiisi ja kilpailijat ovat sinun edelläsi, hakusanatutkimus on paras ensimmäinen askel sijoituksissa nousemiselle! Huom. jos vain haet Googlesta kyseistä hakusanaa, niin sivustosi saattaa näkyä ensimmäisenä. Selaushistoriasi kuitenkin vaikuttaa hakutuloksiin, joten sijoitus kannattaa tarkastaa aina siihen tarkoitetulla työkalulla.

Anna meidän auttaa ja ota yhteyttä meidän asiantuntijoihimme!