Tekoälyn nopea kehitys muuttaa tapaamme hakea ja käsitellä tietoa verkossa. Perinteisten hakukoneiden rinnalle ovat nousseet AI-pohjaiset hakuratkaisut, kuten Googlen AI Overview, ja keskustelevat tekoälymallit, kuten ChatGPT, Gemini, Copilot ja Claude. Muutos hakuteknologioissa asettaa samalla uusia vaatimuksia verkkosisältöjen optimoinnille.
Miten AI tulee muuttamaan tiedonhakua?
AI-pohjainen haku eroaa perinteisestä hakukonehausta merkittävästi. Siinä missä perinteiset hakukoneet etsivät avainsanoja ja linkityksiä, tekoälypohjaiset ratkaisut pyrkivät ymmärtämään käyttäjän todellisen tarpeen ja kontekstin. Ne tuottavat räätälöityjä, keskustelevia vastauksia yhdistelemällä tietoa useista lähteistä.
Tärkeimmät muutokset:
- Hakutapa muuttuu kysymyspohjaiseksi ja keskustelevaksi.
- Vastaukset ovat personoidumpia ja kontekstuaalisempia.
- Tiedon yhdisteleminen useista lähteistä lisääntyy.
- Käyttäjäkokemus muuttuu vuorovaikutteisemmaksi.
Hakukäyttäytymisen muuttuminen yksittäisiä hakusanoja sisältävistä kyselyistä kokopitkiksi lauseiksi ja keskusteluiksi asettaa uusia haasteita hakukäyttäytymiseen liittyvän datan hyödyntämisen suhteen.
AI-hakuominaisuudet nykyisissä hakukoneissa
Google on ottanut AI Overview-ominaisuuden myötä merkittäviä askeleita tekoälyn integroimisessa hakutuloksiinsa. AI Overview tarjoaa käyttäjille tiivistetyn yhteenvedon hakutuloksista, yhdistelemällä tietoa useista lähteistä. Tämä muuttaa perustavanlaatuisesti tapaa, jolla käyttäjät näkevät ja kuluttavat hakutuloksia.
AI Overview ei ole saatavilla vielä EU-alueella, mutta se on julkaistu yli sadassa maassa ja yli miljardille käyttäjälle, joten ominaisuuden saapuminen EU-alueen näyttää vain ajan kysymykseltä.
Microsoftin Bing on myös tuonut omia AI-ominaisuuksia hakukoneeseensa. Bing kertoo perinteisen hakukoneensa olevan nyt ”AI-ominaisuuksilla paranneltu”, ja johtavan sisältörikkaampiin hakutuloksiin. Bing ei ole kuitenkaan onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan merkittävästi, vaikka AI-ominaisuuksia tuotiin osaksi hakukokemusta ennen Googlea.
Google on edelleen hakukoneiden ylivoimainen markkinajohtaja, mutta nähtävissä on uusien AI-pohjaisten hakukoneiden esiinmarssi ja Googlen pitkään vakaana pysyneen aseman totinen haastaminen. Nopeasti kasvaneelle ChatGPT:lle ennustetaan hakukonemarkkinoista noin 1 % osuutta vuonna 2025, ja vaikka lukema jää edelleen kauas Googlen yli 90% markkinaosuudesta, Google ei takuulla jää oman kehitystyönsä osalta laakereilleen makaamaan.
Mitä on AI-optimointi?
AI-optimoinnilla tarkoitetaan sitä, että verkkosivuston sisällöt pyritään nostamaan eri AI-palveluiden generoimiin vastauksiin. Googlen AI overview -vastaukset ovat kuitenkin toistaiseksi ainoa paikka, missä omien verkkosivujen sisältöjen nousemista tekoälyn tuottamiin hakuvastauksiin voidaan mitata ammattikäyttöön suunnatuilla SEO-työkaluilla. Muiden AI-palveluiden kanssa joudutaan tukeutumaan karkeampiin mittareihin kuten viittausliikenteen määrään, mikä suomenkielisillä sivustoilla on vielä yleisesti ottaen pientä.
Muuttuvaan hakukäyttäytymiseen vastaamisen osalta näyttää kuitenkin toistaiseksi siltä, että massiivisia muutoksia hakukoneoptimoinnin parhaisiin käytäntöihin ei ole syytä tehdä. Perinteisissä hakukoneissa top-10 sijoituksia saavuttavien hakutulosten ja esimerkiksi Googlen AI overview:n vastausten on havaittu korreloivan vahvasti keskenään. Seuraamme työssämme jatkuvasti perinteisen hakukoneoptimoinnin ja AI-optimoinnin välisiä yhteyksiä ja kehitämme palvelutarjoomaamme vastaamaan näitä tarpeita.
Miten AI-haussa voi menestyä?
Jatka hakukoneoptimointia tai aloita sen tekeminen.
Perinteisten hakukoneiden hakutuloksissa hyvin pärjäämisellä vaikuttaisi olevan vahva suhde AI:n generoimiin vastauksiin päätymisen kanssa. Hyvät hakukonesijoitukset muodostuvat seuraavista tekijöistä:
- Korkealaatuinen sisältö.
- Sivuston korkea auktoriteetti omalla alallaan.
- Sivuston tekninen toimivuus ja jäsennellyt tiedot.
Keskity ongelma- ja lopputulostietoisiin hakuihin
Ongelmatietoinen hakija tietää ja tunnistaa ongelmansa, mutta ei tiedä vielä tapoja ratkaista kyseinen ongelma. Lopputulostietoinen hakija sen sijaan tietää millaiseen lopputulokseen haluaa päätyä, mutta ei tiedä miten se saavutetaan. Valtaosa hakukoneiden hakuvolyymista osuu näihin kahteen tietoisuuden tasoon, joten tällaisissa hauissa on suurin määrällinen potentiaali ja eniten mahdollisuuksia optimoinnille. Esimerkiksi Googlen AI overview -vastaukset aktivoituvat todennäköisimmin näille hauille.
Muista tutkia hakutarkoitus, eli etsiikö hakija ainoastaan tietoa vai onko kyseessä todennäköisesti ostovalmis henkilö? Tämä määrittää sen, mitä hakijat haluavat löytää ja millaista sisältöä hakuihin vastatakseen tulisi tuottaa.
Hakijat toki myös vertailevat ja tekevät jatkotutkimusta entistä tuotetietoisempina, joten pidä huoli myös tuote- ja palvelukuvauksistanne.
Kirjoita niille kenelle haluat myydä ja ratko heidän ongelmansa
Ideaalitilanteessa verkkosivustosi vastaa kattavasti kohderyhmiesi sekä niitä edustavien ostajapersoonien tarpeisiin ja ongelmiin, tuoden esiin yrityksen kilpailukykyyn ja mahdollisiin kilpailuetuihin perustuvat arvolupaukset, myyntivaltit ja erottautumistekijät. Mitä osuvammin nämä asiat hakijaa ajatellen toteutuvat, sitä paremmat edellytykset brändillänne on haalia näkyvyyttä niin perinteisissä kuin AI-avusteisissa hakutuloksissa. AI-optimoinnin näkökulmasta tämä tarkoittaa, että sisällöntuotannon määrää tulee todennäköisesti kasvattaa, sillä harvat sivustot ovat tässä tilanteessa valmiiksi.
Ennuste AI:n vaikutuksesta verkkosivuston liikenteeseen ja hakukoneoptimoinnin tulevaisuus
On todennäköistä, että verkkosivustoille ohjautuva orgaaninen liikenne tulee tulevaisuudessa laskemaan, kun perinteiset hakukoneet lisäävät AI-ominaisuuksiaan tai uudet AI-avusteiset hakukoneet kasvattavat markkinaosuuttaan.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hakukoneoptimointia tulisi enää tehdä. Hakukoneoptimoinnin merkitys saattaa kasvaa entisestään, kun taistelu käyttäjän kannalta osuvimpaan vastaukseen päätymisestä kiihtyy. Onnistumisen mittarit tulevat muuttumaan, mutta tavoitteet pysyvät samana: brändi pitää saada näkyviin siellä missä hakijat ovat, niillä hauilla mitkä ovat liiketoiminnan kannalta relevantteja, ja hakija täytyy saada sivustolle tekemään haluttuja toimintoja.
Loppusanat
AI-optimointi ei ole erillinen strategia vaan luonnollinen jatkumo laadukkaalle hakukoneoptimoinnille. Vaikka tekoäly muuttaa tiedonhaun kenttää, perusperiaatteet säilyvät ennallaan. Laadukas sisältö, vahva auktoriteetti ja käyttäjän tarpeiden ymmärtäminen tulevat yhä määrittämään menestyksen.
Muuttuvassa digitaalisessa maailmassa voittajia ovat ne, jotka sopeutuvat uusiin haasteisiin, mutta rakentavat uutta toimivaksi todettujen käytäntöjen päälle.
Varmista, että yrityksesi on valmis hyödyntämään AI-optimoinnin mahdollisuudet ja kasvattamaan oikea-aikaista näkyvyyttä myös tulevaisuuden tiedonhakumaisemassa.