• Google Ads
  • Google Shopping
  • YouTube

Verkkokauppias, ota Trueview for Shopping -kampanjat käyttöön YouTube-mainonnassa

Yhdistämällä YouTube-mainonta ja Shopping-mainokset voidaan tietoisuuden kasvattamisen lisäksi saada suoria tuloksia.

Miia Sirviö

”Ei meidän kohderyhmä ole YouTubessa.”
”Ei videomainonnalla voi saada tuloksia aikaan.”
”Videoiden teko on kallista ja videomainonta turhaa rahan hukkaa.”

Tyypillisesti YouTube-mainonnan yhteydessä kuullaan tällaisia toteamuksia. Otetaanpa alkuun muutama numeerinen fakta:

  • YouTubella on lähes 2 miljardia käyttäjää – suomalaisista noin 2,8 miljoonaa käyttää YouTubea.
  • Joka ikinen päivä YouTube-videoita katsellaan miljardeja kertoja – yli miljardi tuntia.
  •  Yli 15-vuotiaista suomalaisista 67 % katsoo YouTube-videoita. 25-35 vuotiaista vastaava luku 86%.

Vieläkö luulet, että tässä ihmismassassa ei olisi sinunkin kohderyhmääsi kuuluvia ihmisiä – potentiaalisia asiakkaitasi?

YouTube on Googlen suosituin palvelu – jopa suositumpi kuin Gmail ja se on itse asiassa heti Googlen jälkeen maailman toiseksi suosituin sivu. Lähtökohtaisesti YouTube nähdään markkinointikanavana usein brändin tunnettuuden kasvattajana ja siihen se onkin loistava kanava. YouTube-mainontaa on mahdollista tehdä myös taktisesti ja saada aikaan suoraa toimintaa.

Verkkokauppiaat kiittelivät yhdessä kilpaa Googlea, kun lopultakin, vuosien odotusten jälkeen Google Shopping-kampanjat saatiin myös Suomeen. Miten tämä sitten liittyy YouTube-markkinointiin? Yksi YouTube-kampanjan alatyypeistä on Shopping. Tätä kautta on mahdollista luoda Trueview for Shopping -kampanjoita, joissa videomainoksiin voidaan yhdistää lisäksi Shopping-mainoksia. Yhdistämällä Shopping-mainokset ja videomainonnan, ja kohdentamalla mainonnan tarkasti kohderyhmääsi, voidaan saada aikaan suoraa toimintaa – esimerkiksi verkkokauppaostoja.

Lukuvinkki: YouTube-markkinointikanavana

Yhdistä Google Shopping-mainokset videomainontaan ja laita asiakkaat toimimaan

Trueview for Shopping -kampanjat ovat mainio tapa muuntaa videomainokset interaktiivisiksi ja saada asiakas toimimaan. Shopping-mainokset tarjoavat asiakkaille lisätietoa tuotteista, esimerkiksi kuvan ja hinnan muodossa. Näin päätöksen tueksi voidaan tarjota infoa, joka helpottaa ostopäätöksen tekoa. Lisäksi Shopping-mainokset videomainoksen yhteydessä tarjoavat asiakkaalle suoran yhteyden tuotteisiin – klikkaus vain ja asiakas on jo tuotesivulla lisäämässä tuotetta ostoskoriin.

Shopping-mainokset voivat näkyä toki YouTubessa muillakin tavoilla kuin ainoastaan Trueview for Shopping -kampanjan myötä ja onkin syytä olla sekoittamatta näitä. Esimerkiksi Smart Shopping -kampanjatyyppiä käytettäessä mainokset voivat näkyä niin hakuverkossa, Display-verkossa (Gmail mukaan lukien) kuin YouTubessakin. Tämän lisäksi niin sanottua tavallista, vakiotyyppistä Shopping-kampanjaa luodessa on mahdollista valita myös Search Partners -verkko käyttöön, jolloin kampanja kattaa myös Display-verkoston sivustoja – sekä luonnollisesti YouTuben.

Lukuvinkki: Miten Googlen Smart Shopping -kampanja eroaa Googlen vakiotyyppisistä Shopping-kampanjoista?

Trueview for Shopping -kampanja – miksi ja miten?

Trueview for Shopping -kampanjaa tehdessä luodaan YouTube-kampanja, johon yhdistetään Google Merchant Center eli Googlen kauppiaspaneeli. Tämä luonnollisesti edellyttää sitä, että Googlen kauppiaspaneeli on luotu ja sinne on tuotu tuotesyöte verkkokaupasta.

Lukuvinkki: Miten tuotesyöte tehostaa verkkokauppasi markkinointia?

Kauppiaspaneelissa olevan tuotesyötteen tietojen pohjalta voidaan luoda Shopping-kortteja tuotteista, joita näytetään videomainosten yhteydessä, niin sanottuja ostokortteja. Kortit valitaan kampanjatasolla.
Ostokorttien sisältämät tuotteet voidaan valita kolmella tavalla:

  1. Kaikki tuotteet tuotesyötteestä – tällä vaihtoehdolla kaikkia tuotesyötteessä olevia tuotteita voidaan näyttää mainoksissa.
  2. Valitse tietyt tuotteet – mainoksissa näytettävät tuotteet on mahdollista valita mainostettavat tuotteet käsin itse, jolloin mainoksissa näkyy juuri halutut tuotteet. Tuotteita voi valita maksimissaan kymmenen, vaikka mainoksissa voi näkyä kerrallaan kuusi tuotetta. Huomioitavaa on, että manuaalinen valinta vie luonnollisesti aikaa, eikä Trueview for Shopping -kampanjoihin pysty tekemään massamuutoksia Ads Editorissa, vaan kampanjat täytyy muokata manuaalisesti.
  3. Kustomoitujen suodattimien käyttö – tuoteluetteloon voi asettaa haluamiaan suodattimia, joiden avulla ainoastaan tietyt tuotteet saadaan mainoksiin näkyviin.

 

Ostokortteihin kannattaa valita tuotteita, joita kyseinen käyttäjä on aiemmin katsellut (uudelleenmarkkinointi) tai tuotteita, jotka liittyvät videomainokseen, jota asiakkaasi juuri katselee
Tässä tarjoutuu myös loistava up-sell tai cross-selling -mahdollisuus – jos sinulla on esimerkiksi urheilutarvikkeisiin keskittyvä kauppa ja videomainoksesi ydin on vaikkapa juoksukengät, miksi et lisäili tuotteisiin näkymään useampaa mallia juoksukengistä tai niiden lisäksi juoksutakkia, -housuja tai -paitaa, joista asiakas todennäköisesti myös on kiinnostunut?

Riippumatta siitä, katsooko käyttäjä videomainoksen loppuun vai skippaako hän sen, ostokortit näkyvät edelleen katsottavan videon vieressä käyttäjän klikattavissa, vaikka varsinainen videomainos olisikin mennyt jo ohi. Hinnoittelu on samanlainen kuin muissakin YouTube-kampanjoissa: maksat, mikäli asiakas klikkaa ostokorttia, katsoo koko mainoksen tai katsoo yli 30 sekuntia mainoksesta, jos mainoksen kesto on yli 30 sekuntia.

Google Shopping -ostokortit näkyvät videomainoksen alapuolella tai vieressä.

Kohdenna Trueview for Shopping -kampanja tuloksellisesti

YouTube-mainonnan kohdistamismahdollisuudet ovat monipuoliset, mutta juuri sinulle relevantin kohderyhmän tavoittaminen edellyttää sitä, että tiedät tarkkaan, millainen kohderyhmäsi on: mikä on ydinongelma, jonka he haluavat ratkaista, millaista sisältöä he mieluiten kuluttavat ja millaisia kanavia he mahdollisesti seuraavat.

YouTubea käytetään hieman eri tavalla verrattuna esimerkiksi hakukoneisiin, kuten Googleen. Tyypillisimmin ihmiset hakevat YouTubesta kolmea asiaa: he haluavat tietää jotain, he haluavat tehdä jotain tai he haluavat ostaa jotain. Tästä syystä esim. tutoriaalit, tuotearvostelut ja -kokemukset sekä informaatiopitoiset videot ovat todella suosittuja YouTubessa. YouTubea ei tehdä hakuja toisensa perään, vaan tyypillisempää on käyttää hakutoimintoa kerran, siirtyä katsomaan videota ja sen jälkeen surffailla videosta toiseen. Tuttu ilmiö varmastikin monelle YouTuben käyttäjälle – aloitat yhdestä videosta ja tunnin päästä huomaat katsovasi jotain aivan muuta. Tämä kannattaa huomioida kohdennuksia suunnitellessasi.

Hyvä aloituspiste on uudelleenmarkkinointi. Jos asiakas on ostanut sinulta jo aiemmin, on ostamisen kynnys huomattavasti matalampi ja näin ollen tulokset myös todennäköisempiä. Jos sinulla on olemassa esimerkiksi laadukas ja iso sähköpostilista, voit hyödyntää kohdentaa mainonnan sähköpostilistalle Customer Match -kohdennuksella.
YouTubessa liikkuu potentiaalista kohderyhmääsi kuitenkin niin paljon, että kylmiä kohdennuksia ei kannata unohtaa, vaikka suoria tuloksia tulisikin heikosti. On tärkeää muistaa, että vaikka suoria tuloksia on mahdollista saada YouTube-markkinoinnilla, on se silti isossa roolissa tietoisuuden lisääjänä ja top of the funnel -vaiheessa.

Uudelleenmarkkinoinnin lisäksi potentiaalisia kohdistuksia löytyy lukemattomia, mutta kokeile ainakin näitä:

  1. Custom Affinity – Lisää kiinnostuksen kohteita (avainsanojen muodossa), URL:eja, mobiiliapplikaatioita tai paikkoja, jotka mielestäsi liittyvät olennaisesti kohderyhmääsi. Custom Affinity -kohdennus mahdollistaa tarkemman kohdennuksen verrattuna Googlen valmiisiin Affinity-kategorioihin.
  2. Placements eli mainosten sijoittelut – Kohdenna YouTube-kanaviin, joita tiedät kohderyhmäsi seuraavan.

Videomainonnan sisältö ei ole ikuista – muista tuottaa uutta sisältöä

Tärkeää on tiedostaa, että YouTube-mainontaa ei voi pyörittää samalla videolla vuosikausia. Uutta sisältöä kaivataan säännöllisesti ja videoita täytyisi testata – ihan samalla tavalla, kuin esimerkiksi sisältöjä testataan. Asetu asiakkaan asemaan: jos näet saman videomainoksen vuoden ajan, tai edes puolen vuoden ajan, oletko enää kiinnostunut siitä? Tuskin.
Videoiden tuottaminen tuntuu usein suurelta investoinnilta, mutta niiden hyötyä markkinoinnissa ei käy kieltäminen. Muista, että kun video toteutetaan oikein, on sisältöä mahdollista hyödyntää useassa eri kanavassa, ei vain esimerkiksi YouTube-markkinoinnissa: verkkosivustolla, some-mainonnassa, YouTube-mainonnassa että sähköpostimarkkinoinnissa.
Trueview for Shopping -kampanjaan videoiksi sopivat loistavasti tuote-esittelyt, how to -videot tai viihdyttävät, tarinaan keskittyvät pätkät. Muista, että ensimmäiset 5 sekuntia ratkaisevat – ensimmäisten sekuntien aikana sinun täytyy pystyä vangitsemaan asiakkaan huomio ja vakuuttamaan hänet siitä, että videomainos kannattaa katsoa loppuun. Lisää siis videomainoksen koukku heti alkuun. Varma tapa kiinnittää asiakkaan huomio on esimerkiksi mainita ongelma heti alussa (”kärsitkö asiasta X”, ”tiedätkö sen, kun…”, ”Miten käytät asiaa X”).

Määritä videomainonnan tavoitteet realistisesti ja mittaa tuloksia

Muista, että vaikka YouTube-mainonnalla voidaan saada suoria tuloksia, täytyy mainonnan kohdentamisen, videosisällön ja tuotteiden olla suunniteltu ja toteutettu hyvin tarkasti ja niiden täytyy puhutella kohderyhmääsi. Esimerkiksi uudelleenmarkkinointi jo aiemmin ostaneille tuottaa todennäköisemmin tuloksia, kuin täysin kylmään yleisöön mainonnan tekeminen, jolloin kyse on enemmän top of the funnel -tason tietoisuuden kasvattamisesta. Määritä siis mainonnan tavoitteet realistisesti ja ottaen huomioon kohdennus ja videosisältö.

Tuloksia mittaamalla voit tehdä johtopäätöksiä siitä, oletko onnistunut tavoittamaan halutun kohderyhmän ja onko mainonta tuonut haluttuja tuloksia. Tärkeää on arvioida asiakkaiden ostopolkua kokonaisvaltaisesti – vaikka suoraa kauppaa ei näyttäisi tulevan, voi hyvin olla, että videomainonta Shopping-mainoksilla höystettynä on ollut oleellisessa roolissa asiakkaan ostopäätöstä tehdessä.

Kiinnostaako sinua oppia lisää verkkokaupoista ja verkkokaupan mainonnasta? Lataa Digimarkkinoinnin verkkolehti, jossa käsitellään mm. verkkokaupan markkinointia, maksutapoja, logistiikkaa, analytiikkaa ja dataa sekä kivijalan ja verkon yhdistämistä.

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Hakukoneoptimointi
    • Tekoäly

    Kuinka varmistat, että ChatGPT suosittelee yritystäsi kilpailijoidesi sijaan?

    Ymmärrä millä perusteella tekoälyt ja hakukoneet nostavat tuloksia ja paranna sivustosi näkyvyyttä.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Sähköpostimarkkinointi
    • Uutiset

    Kolmannen osapuolen evästeet murroksessa – mitkä ovat vaikutukset digimarkkinoinnille? 

    Evästeet ovat olennainen osa asiakaskokemusta verkossa. Tämä blogi kertoo, mitä sinun täytyy tietää ensimmäisen ja kolmannen osapuolen evästeistä.

    Lue lisää
    • Uutiset

    Google Trends – Miksi ja miten hyödyntää sitä liiketoiminnassasi?

    Lue lisää
    • Sosiaalinen media
    • Tekoäly

    Millä tavoin tekoäly näkyy sosiaalisen median asiantuntijan päivittäisessä työskentelyssä?

    Tekoäly on keskeinen työkalu someasiantuntijan päivittäisessä työssä. Lue, millä tavoin!

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Facebook
    • Instagram
    • Sosiaalinen media
    • TikTok
    • Videomainonta

    Some-markkinointi 2025: Mitä voimme odottaa?

    Mihin some-markkinointi menee vuonna 2025? Listasimme muutamia tärkeimpiä somemainonnan kehityssuuntia. Lue blogistamme mihin ainakin kannattaa varautua!

    Lue lisää
    • Ohjelmallinen ostaminen

    Miksi High Impact -mainonta on ratkaisevan tärkeää digitaalisessa markkinoinnissa?

    High Impact -mainonnalla varmistat, että juuri sinun viestisi erottuu massasta ja vaikuttaa kohdeyleisöön.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Brändi
    • Markkinointi

    Sitoutuneita asiakkaita ja loistavaa kriisinhallintaa – Tärkeimmät opit urheilumarkkinoinnista

    Urheilumarkkinointi sisältää omia erityispiirteitä, joista voimme ottaa oppia. Lue blogista, mitä nämä piirteet ovat, ja miten hyödynnät niitä omassa markkinoinnissasi!

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi

    Miksi yrityksenne todella tarvitsee hakukoneoptimointia? Miksi ja milloin palkata SEO-toimisto? Mitä hyötyjä palkkaamisesta on? Milloin et tarvitse SEO-toimistoa?

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää