Kilpailu Googlen hakutulossivun näkyvyydestä käy jatkuvasti kovemmaksi. Google testaa alinomaan erilaisia ominaisuuksia sen suhteen, miten orgaaniset hakutulokset näytetään. Näin ollen kaikki keinot erottua kilpailevista sivuista auttavat hakutulossivua silmäilevää ihmistä kiinnittämään huomionsa juuri sinun sivustoosi ja klikkaamaan itsensä sivuillesi.
Klikkausprosentti on lisäksi Googlelle tapa mitata kävijöiden tyytyväisyyttä hakutuloksiin. Jos siis esimerkiksi sivu on sijalla 7 hakutuloksissa, mutta ihmiset klikkaavat sitä huomattavasti useammin kuin 7. sijalla olevaa hakutulosta keskimäärin klikataan, voi Google joissain tapauksissa katsoa sivun olevan niin hyvä, että se kannattaa nostaa ylemmäs hakutuloksissa.
Ei kuitenkaan ihan vielä kannata palkata ihmislaumaa klikkailemaan itseään sivustollesi Google-haun kautta, sillä vaikka kyseisellä tavalla voikin saada hetkellistä boostausta sijoitukseen, mitä ilmeisimmin tämä ei ole pysyvä tapa vaikuttaa sijoituksiin. Google kehittyy koko ajan älykkäämmäksi ja osaa varsin hyvin tunnistaa erilaiset kikat, joilla pyritään manipuloimaan hakutuloksia.
Miten siis erottua kilpailijoista Googlen hakutuloksissa ja kasvattaa klikkausprosenttia?
1 Sivun title
Sivun titleen kannattaa ehdottomasti kirjoittaa hakusana, jolla sivun halutaan Googlesta löytyvän, koska titlellä on suora vaikutus hakutuloksissa nousemiseen. Kannattaa kuitenkin miettiä myös, miten titlestä saisi hieman mielenkiintoisemman.
Tietysti sivun muu sisältö tulee huomioida titleä kirjoittaessa, mutta sen sijaan, että title olisi vain Hakusana – Brändi, käytä titlessä mahdollisuuksien mukaan myös adjektiiveja (helppo, nopea, kaunis jne.), superlatiiveja (helpoin, nopein, kaunein jne.), toimintaan kehottavia sanoja (osta, lue, lataa jne.). Näin voit saada titlestä kiinnostavamman, kerryttää enemmän klikkauksia ja toivottavasti nousta parempiin sijoituksiin Googlen hakutuloksissa.
Tällaiset otsikot voivat toimia tietysti myös Facebook-markkinoinnin puolella. Tietenkin liika klikkien kalastelu voi myös ärsyttää, joten kannattaa ottaa oma kohdeyleisö huomioon otsikoita miettiessä. Jos sivun on tarkoitus olla täysin asiapitoinen, ei luonnollisestikaan kannata lähteä iltapäivälehtien tyyliseen klikkien houkutteluun.
2 Sivun meta-kuvaus
Meta-kuvaus on toinen elementti, joka on helppo hyödyntää klikkausten saamiseksi. Meta-kuvaukseen kannattaa myös sijoittaa sivun tärkein hakusana, koska silloin Google yleensä näyttää meta-kuvauksen hakutulossivulla.
Meta-kuvaukseen kannattaa kirjoittaa tärkeimmät pointit sisällöstäsi ja houkutella lukija klikkaamaan itsensä sivullesi. Tässäkin voi käyttää samoja kikkoja kuin titlen kirjoittamisessa, eli hyödyntää superlatiiveja ja toimintaan kehottavia sanoja – tietysti huomioiden kohdeyleisön ja yrityksen imagon.
Vinkki:
Mikäli hakusanalla on paljon kilpailua Google AdWords -mainonnan puolella, kannattaa myös lukea kyseiset mainokset ja ottaa niistä ideoita meta-kuvaukseen ja titleen. AdWords-mainoksia optimoidaan (tai ainakin tulisi optimoida) säännöllisin väliajoin, joten mainokset voivat parhaimmillaan olla hyvinkin pitkälle mietittyjä. Tietysti jälleen kannattaa pitää myös oma harkinta mukana, eikä vain kopioida tekstejä suoraan.
3 Sivun URL
Sivun URL-osoite näkyy myös yleensä Googlen hakutulossivulla ja siksi URLit kannattaakin pitää lyhyinä ja selkeinä. URLin tehtävä on tässä tapauksessa selkeästi kertoa, millaisesta sivusta on kysymys. Jos URLista ei saa selvää, se voi huonoimmassa tapauksessa antaa epäluotettavan kuvan sivustosta.
Nykyaikaiset sisällönhallintajärjestelmät, kuten WordPress, tekevät oletuksena URLeista siistejä. Tähän kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota etenkin verkkokauppojen puolella. Parhaassa tapauksessa siis pelkästä URL-osoitteesta voi ymmärtää, millainen sivu on kyseessä.
4 Jäsennellyt tiedot
Jäsenneltyjen tietojen avulla voit saada hakutulossivulle näkymään esimerkiksi tuotteen kuvan, hinnan, käyttäjien arvostelut tai vaikkapa artikkelin kirjoittajan nimen. Hyvä esimerkki jäsenneltyjen tietojen käytöstä on hakea jotain ruokaa tai reseptiä. Esimerkkinä kuvassa hakutulossivu, kun on käytetty hakusanaa ”hernekeitto”.
Tällaisilla hakukyselyillä kannattaakin jo miettiä tarkemmin, millaisen kuvan hakutuloksiin haluaa, koska kaikilla muillakin on kuva hakutulosten joukossa. Tutki siis kilpailijoidesi sivustoja myös miettiessäsi jäsenneltyjen tietojen käyttöä.
Myös käyttäjien antamat arvostelut ovat todella hyvä lisä hakutulossivulle. Verkkokaupassa kannattakin kannustaa asiakkaita arvostelemaan tuotteita ja käyttää jäsenneltyjä tietoja, jotta tuotteiden arvostelut on nähtävissä heti hakutuloksissa. Ylläolevassa kuvassa erottuukin K-ruoka -sivusto, jolla on ainoana reseptin arvostelu näkyvissä jäsenneltyjen tietojen ansiosta. (Kotikokin reseptissä neuvotaan ilmeisesi liottamaan herneet varsin huolellisesti?)
5 Sivun AMP-versio
AMP (Accelerated Mobile Pages) on vielä suhteellisen uusi juttu, eikä siis vielä ehkä niin tuttu ominaisuus kaikille. Käytännössä AMP-sivut ovat erittäin nopeasti mobiililaitteilla avautuvia sivuja, jotka voi tunnistaa hakutulosten joukosta salama-symbolista.
AMP:n avulla voit siis erottua hakutulosten joukosta ja tarjota todella nopeasti sisällön luettavaksi lukijoillesi. Kunhan AMP:n käyttö (toivottavasti) yleistyy, oppivat myös ihmiset varmasti enemmän suosimaan näitä erittäin nopeasti latautuvia sivuja.
Yhteenveto
Hakutuloksissa kannattaa pyrkiä erottumaan kilpailijoista ja tuomaan esille niitä asioita, jotka tekevät sinun sivustasi paremman. Jos mahdollista, tee sivustasi AMP-versio ja optimoi sivun:
- Title
- Meta-kuvaus
- URL-osoite
- Jäsennellyt tiedot
Tutustu myös Googlen tarjoamiin hakutuloksiin niillä kyselyillä, joilla pyrit nousemaan korkealle ja analysoi kilpailijoidesi sivustot. Älä pelkästään matki kilpailijoita, vaan tee sivuistasi vielä houkuttelevammat. Muista kuitenkin, että sivun sisällön tulee vastata ihmisen hakuaikeeseen ja sitouttaa ihminen jäämään sivustolle.
Mikäli haluat vaivattomasti lisää luettavaa digitaalisesta markkinoinnista, voit tilata uutiskirjeemme alla olevasta ”tilaa uutiskirje” kohdasta.